Mliečny kefír

Tibetský mliečny kefír

Kefír je mliečný nápoj, ktorý vzniká kvasením živých kultúr. V minulosti sa najčastejšie zvykol pripravovať z kozieho alebo konského mlieka, možné je však použiť akékoľvek živočíšne mlieko, teda aj kravské. Samotné kefírové hubky je možné aj konzumovať, nemá to však iný účinok ako samotné pitie kefíru. Keďže kefírový nápoj nielen že chutí, ale aj obsahuje viaceré vitamíny a minerály, je vhodný aj na každodennú konzumáciu.


Aj ked sa liečivé účinky kefíru a jogurtových prípravkov dnes často preceňujú, ich schopnosť stabilizovať črevnú mikroflóru je významná. A keďže práve tráviaci trakt a to čo konzumujeme je pôvodcom viacerých zdanlivo nesúvisiacich ochorení, kefír nám pri niektorých zdravotných problémoch môže skutočne pomôct.

Liečivé účinky  mliečneho kefíru spočívajú predovšetkým v jeho schopnosti

detoxikovať organizmus. Kefír je síce ako nápoj chuťovo kyslý, v organizme však vyvoláva zásaditú reakciu, čím odkysľuje organyzmus. Uvoľňuje tiež viaceré enzýmy čo napomáha tráveniu. Rozkladá niektoré ťažko stráviteľné látky a keďže kefírová kultúra v mlieku spracováva laktózu (mliečný cukor), kefír je oveľa ľahšie stráviteľný aj pre ľudí, ktorý majú s laktózou problémy. Okrem toho, tým že prečisťuje črevá,zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v nich. Podľa niektorých zdrojov má stimulujúci účinok na imunitný systém a dokáže sa vysporiadať aj s rôznými vírusmi, baktériami či premnoženými kvasinkami. Z tohto všetkého vyplýva, že najväčším prínosom kefíru je práve jeho schopnosť riešiť problémy s trávením a s tým súvisiacích zdravotných ťažkostí.

Príprava kefíru je veľmi jednoduchá. Najlepšie je použiť väčšiu sklenú fľašu, tak aby tam aj po naliatí mlieka ostalo dosť voľného miesta. Potom treba už len pridať kefírovú kultúru a nádobu prekryť plátennou utierkou, aby do nej nenapadali nečistoty. Pri izbovej teplote trvá fermentácia zvyčajne12-24 hodín. Čím je teplejšie, tým rýchlejšia je aj príprava kefíru (mlieko však nezohrievajte). Mlieko možno nechať fermentovať aj v chladničke, vtedy to však trvá asi týždeň. Takouto pomalou fermentáciou vzniká hustejší kefír. Možná je aj kombinácia uvedených spôsobov prípravy. Mlieko počas fermentácie občas premiešajte, aby sa kefír nerozdelil na srvátku a zhluk kefírových húbok. Pri príprave kefíru sa odporúča nepoužívať kovové predmety.

Čo potrebujeme
Na 1 liter mlieka je treba približne 3-4 lyžice kefírových húbok. Ako už bolo spomenuté, je možné použiť akékoľvek živočíšne mlieko. Či už čerstvo nadojené/trvanlivé, plnotučné/odtučnené, kondenzované ale aj sušené. Aj tu však platí, že čím kvalitnejšie mlieko použijeme, tým bude kefír chutnejší. Odporúča sa používať mlieko plnotučné a podľa možnosti čerstvé. AK však chcete kefír pripraviť z ryžového alebo sojového mlieka, nepoužívajte kefírové húbky priamo, pretože tie by v takomto mlieku stratili schopnosť množiť sa. V tomto prípade radšej vlejte do neho trochu už pripraveného kefíru, ktorý by to za deň tiež mal zvládnuť.

Keď je kefír hotový (na stenách nádoby zanecháva typický kefírový povlak) je dobré ho poriadne premiešať, precediť cez sitko a podávať na konzumáciu. Sklenú nádobu je potom vhodné umyť a v prípade použitia saponátu je dobré opláchnuť ju nakoniec studenou vodou. Kefírové hubky oplachovať vodou netreba, pričom sú pripravené na ďalšiu várku. Hotový kefír je možné piť bez ďalších úprav, ale možné je použiť aj vlastnú fantáziu a dochutiť ho ovocím, medom, škoricou, kokosom…

Nápoj je možné skladovať v chladničke, kde vydrží relatívne dlho. Ideálna je nato opäť sklená nádoba s uzáverom (neplniť až po vrch). Čím dlhšie necháte kefír v chladničke, tým bude hustejší a kyslejší. Nápoj trebá z času na čas pretrepať a uzáver povoliť.

Pre ľudí ktorí majú problémy s laktózou je vhodnejšie konzumovať kefír, ktorý prešiel aj sekundárnou fermentáciou. Tá spočíva v tom, že použijete už hotový kefírový nápoj (po vybratí kefírových húbok). Nádobu alebo fľašu naplnte, nie však viac ako do 2/3 jej objemu, uzavriete vrchnákom a necháte stáť pri izbovej teplote. Tak ako pri skladovaní kefíru, aj tu treba občas fľašu pretrepať a povoliť uzáver. Tento proces proces trvá zvyčajne 2-3 dni.

S kefírom je dobre začať v menšom množstve a postupne zväčšovať dávku, aby si telo zvyklo. Nezabúdajte nato, že pri detoxikácii sa organizmus môže prejavovať rôzne, či už navonok alebo vnútorne. Tiež je vhodné si raz začas spraviť prestávku, a ako so všetkým, uvedomiť si, že aj dobrého veľá škodí.