Huba kombucha

Kombucha je staroveký nápoj a liečebný produkt. Svoj pôvod má najskôr v Ázií. S rastúcím záujmom o východné liečebné metódy, Kombucha cestovala cez Rusko do západnej Európy. V týchto krajinách, je Kombucha považovaná za chutný, zdravý nápoj a časť vyváženej stravy. Na svojej ceste do západného sveta, sa tento nápoj zdal vo veľa prípadoch že pôsobil zázračne. Z toho dôvodu bol často nazývaný magická huba, zázračná huba, želé a podobne, pre jej úspešné výsledky v liečení novodobých ochorení. Zatiaľ čo Kombucha bola už populárna liečebnou metódou v dvadsiatich rokoch a tridsiatich rokoch v Rusku, Československu, Nemecku a Rakúsku, kvasený nápoj takmer zanikol v povojnových rokoch druhej svetovej vojny. 
Dôvody pre toto boli dva - ľudia museli pestovať svoju vlastnú zeleninu kvôli potravinovým nedostatkom a to malo za následok viac zdravej a výživnej stravy, a cukor bol nedostatkový. V šesťdesiatych a sedemdesiatich, kedy sa životná úroveň zlepšila, Kombucha sa stala znovu známou ako zázračný nápoj, zmieňovaný v mnohých novinových článkoch. Tento starodávny domáci prostriedok je používaný stále viac a viac tiež v ostatných krajinách proti všetkým možným neduhom. Tato huba je z gelatinioidu z tuhej hubovej membrány vo tvaru plochého disku. Žije vo výživnom roztoku čaju a cukru vo ktorom postupne rastie. 
Hubový disk sa najprv rozprestrie cez celu hladinu čaju a potom hrubne. Pokiaľ je huba 
pestovaná správne, raste a môže doprevádzať svojho majiteľa po celý život. Behom fermentačného a oxidačného procesu huba ovplyvňuje rozmanité reakcie prebiehajúce v čajovom roztoku, a to buď reakcie prebiehajúce postupne alebo súčasne (sú to asimilačné alebo disimulačné procesy). Čajová huba spotrebuváva cukor a na výmenu uvoľňuje do roztoku iné cenné látky: kyselinu glukonovú, kyselinu mliečnu, vitamíny, aminokyseliny, antibiotické látky a iné produkty.

Kombucha je väčšinou pripravovaná s ceylonským čiernym sypaním čajom alebo sypaním zeleným čajom zn. GUNPOWDER. 

O Kombuche je preukázané, že:

1.) zvyšuje imunitu organizmu
2.) čistí telo od jedovatých látok
3.) má antibiotický efekt
4.) pôsobí proti rakovine
5.) reguluje trávenie, podporuje látkovou výmenu, priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru
6.) pôsobí proti dně, hemeroidom, vápenateniu žil, kĺbovemu reumatismu, artróze, artritíde, trombóze, skleróze multiplex, kožným ochoreniam, pliesňam, pri regulácií
krevného tlaku, oslabenia väziva, pri regulaci menštruácie, pri podráždeni žaludočnéj sliznice, pri regeneraci bunkových stien, obecne proti nemociam pokročileho veku.
Kombuchový nápoj obsahuje tieto látky: kyselinu glukoronovú, glukonovú, vitaminy B1, B2, B6, B12 a C, L-kyselinu mléčnu (+), kyselinu usinovú, šťavelovú, octovú, alkohol, oxid uhličitý a dal.

Nápoj sa pije každé ráno na lačno 2 dcl, a potom šalku po každom jedle; dalej podla potreby a chuti. Nesladke čajove víno se môže použit na znižovanie telesej váhy – miesto jedla se napijeme Kombuchy. Možno ju pit chladnú aj ohriatu. Dobre sa uchováva a ma dlhu skladovaciu dobu. Obsahuje len nepatrne množstvo alkoholu; je vhodná aj pre deti.
Vzhľad kombuchy závisí od použitého čaju a dĺžky kvasenia, pohybuje sa od jemnej medovej (zelený čaj) až po červenkasté odtiene (šípkový čaj). Chuť kombuchy je ovplyvnená použitým čajom, kvalitou vody, množstvom cukru, teplotou v miestnosti a dĺžkou fermentácie, taktiež použitým kvasným nálevom na začiatku fermentácie. Pri
dodržaní správneho postupu výroby má byť chuť nápoja sladkokyslá a nápoj má byť jemne perlivý (spôsobené prítomnosťou CO2, ktorý vzniká pri výrobe). Chuť nápoja môžeme ovplyvniť predĺžením doby kvasenia, pretože ak kultúra kombuchy spotrebuje väčšinu cukru, nápoj bude kyslejší. V skratke sa dá povedať, že nikdy sa nepodarí získať úplne rovnakú chuť.

Domáca výroba kombuchy
kultúru kombuchy ( huba )
kombuchový štartovací nálev (3dcl) 
2,5 l čistej pitnej najlepšie odstátej vody
10g sypaného čaju ( Gunpowder - zelený, ceylonsky zlatý list - čierny )
210-270g bieleho kryštálového cukru
drevenú, umelohmotnú varešku, smaltovaný hrniec a umelohmotné sitko
priedušnú tkaninu (ľanový alebo bavlnený obrúsok alebo servítku)
gumičku
3-litrovú sklenenú fľašu (napríklad od uhoriek)


Návod a čo budeme potrebovať

Pri práci dodržujeme maximálnu hygienu a nepoužívame kovové pomôcky!

Postup prípravy:

  • Vodu v hrnci (smaltový) privedieme do varu a krátko necháme vrieť. Odstavíme.
  • Nasypeme čaj (čierny CEYLON luhujeme 10 minút;  zelený GUNPOWDER luhujeme 3-5minút)
  • Hotový čaj nalejeme cez sitko do umytej pripravenej fľaše.
  • Pridáme cukor, miešame, kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť na cca 25-30°C. (podstatné)
  • Prilejeme kombuchový nálev a vložíme kombuchovú kultúru (hladkou stranou nahor)
  • Otvor fľaše prikryjeme priedušnou tkaninou a stiahneme gumičkou.
  • Kvasnú nádobu uložíme na pokojné a teplé miesto bez priameho slnečného žiarenia, cigaretového dymu a výparov z kuchyne.
  • S fľašou počas kvasenia príliš nehýbeme, nápoj nemiešame, necháme kvasiť 8-10 dní pri izbovej teplote okolo 21-25°C.
  • Na 8.deň môžeme pomocou slamky ochutnať nápoj. Správne vykvasený kombuchový nápoj má mať sladkokyslú chuť a jemnú perlivosť.
  • Ak máme nápoj vykvasený, opatrne vyberieme kultúry kombuchy (novú dcérsku kombuchu, ktorá sa vytvorila na povrchu aj materskú, ktorú sme tam vložili), opláchneme ich vlažnou vodou, odlejeme si cca 3dcl nápoja, ktorý neskôr použijeme na ďalšie kvasenie.
  • Hotový nápoj prelejeme cez lievik so sitkom do pripravenej fľaše (najvhodnejšia je sklenená, no môžu byť aj PET).
  • Kombuchový nápoj skladujeme v chlade, vtedy sa spomalí kvasný proces, ktorý ešte stále prebieha, no nie už v takej miere ako v kvasnej nádobe. Alebo ho môžeme skladovať pri izbovej teplote, čím sa zvýši podiel CO2, teda nápoj bude perlivejší.
Môže sa stať, že kultúra kombuchy po vložení do kvasnej nádoby klesne na dno. To však nijako neovplyvňuje kvasný proces. Počas kvasného procesu sa nám vo fľaši okrem novej kultúry kombuchy vytvoria aj drobné tmavé „zhluky“, ktoré plávajú alebo sadnú na dno. Sú to zvyšky čaju. Na dne fľaše sa usadia odumreté kvasinky bledej farby, čo je prirodzený jav kvasenia. Kultúru kombuchy ani nálev nikdy nepridávame do horúceho čaju, znehodnotila by sa. Dcérske kultúry kombuchy potrebujú dlhšiu dobu, kým budú dostatočne biologicky aktívne, preto je potrebné použiť min. 2ks dcérskej kultúry kombuchy do jednej kvasnej nádoby.